مقایسه املاک

تاثیر انتشار اوراق رهنی در بازار سرمایه بر بازار مسکن

تاثیر انتشار اوراق رهنی در بازار سرمایه بر بازار مسکن

روز گذشته بانک مسکن خبر داد که موافقت اصولی برای انتشار دومین مرحله از اوراق رهنی در بازار سرمایه به مبلغ ۱۰۰۰ میلیارد تومان را اخذ کرده است؛ با وجود آن که این اقدام می تواند قدرت تسهیلات دهی برای بخش مسکن را افزایش دهد، یک کارشناس معتقد است که لزوم هدایت این سرمایه به سمت واقعی تولید و عرضه مسکن ضروری است.

به گزارش  ایسنا، روز گذشته یک عضو هیئت مدیره بانک مسکن از موافقت اصولی برای انتشار اوراق رهن ثانویه توسط سازمان بورس خبر داد. این دومین پیوند بانک مسکن و بازار سرمایه است. به موجب مجوز اخذ شده بانک مسکن اقدام به انتشار ۱۰۰۰ میلیارد تومان اوراق رهنی دو ساله و با نرخ سود اسمی ۱۶ درصد کرده و این مبلغ را صرف اعطای تسهیلات فروش اقساطی به مشتریان خود می‌کند.

بنا بر اعلام بانک مسکن، این اقدام در جهت محور های هفتگانه اولویت های وزارت راه و شهرسازی برای اثر گذاری در بخش مسکن و تقویت بخش های مختلف اقتصاد کشور صورت گرفته است.

این اقدام در حالی انجام گرفته که اخیراً مسئولان وزارت راه و شهرسازی و مدیران بورس توافقاتی برای تامین مالی پروژه های مسکن و حمل و نقل از طریق بازار سرمایه صورت داده اند. به این صورت که سهام پروژه‌های دولتی و بخش خصوصی به شکل فروش متری مسکن در بورس عرضه می شود.

بنا به گفته سید محسن فاضلیان، عضو هیئت مدیره بانک مسکن، این اوراق رهنی به پشتوانه حدوداً ۱۱۰۰ میلیارد تومان تسهیلات فروش اقساطی بانک مسکن است که نقدینگی قابل توجهی را برای بانک مسکن به دنبال خواهد داشت.

انتشار اوراق رهنی که تحت عنوان MBS در دنیا شناخته می شود، یک بار دیگر در تیر ماه ۱۳۹۵ به میزان ۳۰۰ میلیارد تومان انجام شد که بنا به گفته مسئولان بانکی و دولتی در کسری از دقیقه به فروش رسید.

این روشی است که از طریق آن بانک، میزان قابل توجهی از تسهیلاتی را که تحت عنوان وام به متقاضیان واگذار کرده و طی مدت طولانی با اقساط ماهیانه توسط مردم به بانک بازگردانده می شود با این روش به دارایی امروز خود تبدیل می‌کند و از این طریق قدرت اعطای تسهیلات بیشتری پیدا می‌کند. به این شکل که بانک مسکن از طریق MBS درآمدهای آتی خود را از بازپرداخت اقساط ماهیانه توسط متقاضیان تنزیل می کند و اقساط توسط اشخاص، سازمان‌ها و ارگان‌هایی که اوراق را خریداری می‌کنند دریافت خواهد شد. بدین‌ترتیب بانک مسکن همواره خود را به روز خواهد کرد و دارایی هایش نیز در گردش مداوم خواهد بود.

فرشید پورحاجت، کارشناس بازار مسکن درباره انتشار اوراق رهن ثانویه در بازار سرمایه گفت: این روش تامین نقدینگی در دنیا مرسوم است و با توجه به مشکلات متعدد بخش‌های تولیدی و صنعتی در کشور می تواند به تقویت منابع بنگاه‌های اقتصادی از طریق اعطای تسهیلات منجر شود.

وی افزود: در گذشته تامین منابع بخش مسکن بیشتر از طریق سیستم بانکی انجام می شد. اما اخیراً ابزارهای دیگری مثل استفاده از ظرفیت بازار سرمایه و صندوق‌های پس‌انداز مسکن برای تقویت نقدینگی بخش خرید و عرضه مسکن در دستور کار قرار گرفته است.

دبیر کانون انبوه سازان تصریح کرد: نکته‌ای که در خصوص تمامی روش های تامین مالی وجود دارد این است که نقدینگی باید به بخش موردنظر اصابت کند و در واقع در مسیر صحیح هدایت شود. اگر منابع حاصل از اوراق رهن ثانویه بتواند این مسیر را درست طی کند بخش کوچکی از مشکلات حوزه مسکن حل می‌شود؛ زیرا باید در نظر داشت که این روش صرفاً یکی از ابزارهای تامین مالی است و دولت باید دیگر ظرفیت‌ها را نیز برای ایجاد رونق مسکن بکار بگیرد.

img

ملکین

    مطالب مرتبط

    جزئیات وام اجاره مسکن

    بانک مسکن با کمک دولت به دنبال تصویب طرحی هستند که در...

    ادامه مطلب
    ملکین
    توسط ملکین

    پیش‌بینی تحولات بازار مسکن در سال ۹۹

    رئیس گروه اقتصاد مسکن دفتر برنامه‌ریزی و اقتصاد مسکن...

    ادامه مطلب
    ملکین
    توسط ملکین

    پیوستن به گفتگو